ludwine deblon 345Al een jaar lang trekt Ludwine Deblon met haar objectentheater de aandacht. Aanvankelijk deed ze dat alleen in het Frans, maar nu ook in het Nederlands. Ze is filoloog en vertelster en zet in dit theater met figuren een formidabele prestatie neer! Met behulp van o.m. de mise en scène van Stéphane Georis. Met eenvoudige middelen weet ze het leven van Erasmus weer te geven. Zelf speelt ze de rol van, jawel: God. Het geeft haar de gelegenheid om in dialoogvorm de persoon van Erasmus in alle eerlijkheid uit te laten komen. Ze aarzelt niet om hem hier en daar kritisch te benaderen. Want Erasmus is een figuur die al in zijn eigen tijd zeer geëerd was, juist omdat hij ongezouten de waarheid kon zeggen. Hij moest dat alleen klaarspelen zonder slachtoffer te worden van de inquisitie. 'Daar heb ik een truc voor' roept Erasmus dan ook midden in de voorstelling. En we moeten hem nageven dat hij het niet alleen handig speelt, maar zich ook in alle mogelijke plooien wringt om dat altijd weer voor elkaar te krijgen. Toch krijgen we vanaf het allereerste begin sympathie voor deze grootse Renaissance-geleerde, met zijn vredelievende inslag.

Het is niet alleen een autobiografie van Erasmus. In het stuk, dat ruim een uur duurt, maken we kennis met de 16e eeuw, een eeuw vol verandering en geweld, om maar niet te spreken van de pest. We zien de politieke machten van die tijd (de koning van Engeland: een theepot, van Frankrijk: een wijnfles, van Duitsland: een bierpul). Ook Luther krijgt een prominente rol in het laatste gedeelte. Erasmus heeft in de beginnende reformatie een opvallende rol gespeeld: hij wilde geen positie kiezen. Of dat alleen maar om opportunistische redenen was? Daar zou een lange discussie over mogelijk zijn, denk ik. Laten we zeggen dat Erasmus naast al zijn geleerde gaven ook de eigenschappen van een uitstekend diplomaat had.

Uiteraard zit een spel met figuren vol met humor. Maar dit spel stemt ook tot nadenken, zeker omdat het doorkijkjes geeft naar onze eigen wereld en talloze toespelingen bevat over de moderne tijd. Het eindigt op ontroerende wijze met de dood van Erasmus, als een intiem gebeuren tussen hem en God. Erasmus' laatste woorden waren: 'Lieve God ...'

U kunt Ludwine vragen het spel in uw gemeente of bijv. voor een groep jongeren te spelen. Gegevens daarover vindt u op de website over het spel: http://dieuerasmeetmoi.com/. Bijzonder aanbevolen.