horebeke oude kerk 345Oost Vlaanderen geeft nu en dan de 'erfgoedsprokkels' uit met informatie uit de streek. Dit jaar (2017) is niet toevallig gekozen voor Horebeke in de zg. Geuzenhoek. Het protestantisme heeft zich hier sinds het allereerst begin in België gevestigd en is er altijd gebleven. Na de val van antwerpen kende het protestantisme weliswaar een flinke afname, maar een groep rond Horebeke heeft zich altijd weten te handhaven. Dat is ook zichtbaar in de monumenten: de Oude kerk, het schooltje, het kerkhof, de pastorie en de Nieuwe Kerk, die nog steeds wordt gebruikt.
De Erfgoedsprokkel die u hier in PDF vorm kunt lezen geeft een overzicht over de geschiedenis en de verschillende gebouwen. Het kleine boekwerkje kwam tot stand door de samenwerking van de gemeente Horebeke met de protestantse gemeenschap en het Abraham Hans museum.

Zie hier de Erfgoedsprokkel Horebeke

luther glossyVerschillende tijdschriften geven dit jaar een Luther-nummer uit.

We sommen een paar voor u op:

luther geschiedenis special 345Over Luther verscheen een speciaal nummer van het blad 'Geschiedenis', het januari nummer in 2017.
Hij staat bekend als een rebel, een man die verbeten vocht tegen misstanden en het winstbejag van de katholieke kerk, de verpersoonlijking van een andere levenswijze, de stichter van een ‘nieuwe’ kerk en een public-relationsgenie die de boekdrukkunst handig gebruikte om zijn boodschap over te brengen. Wie is de mens achter deze bewonderde maar ook gehate figuur?

 

 

 

 

temmerman luther 345Een nieuw boek van Johan Temmerman.

In 2017 gedenkt men wereldwijd het begin van de Reformatie. Het zal dan 500 jaar geleden zijn dat Maarten Luther (1483-1546) met 95 stellingen het toenmalige wereldbeeld hervormde. Wie was deze man en wat heeft hij ons vandaag nog te vertellen? Wat heeft de Reformatie teweeggebracht en waarom moeten we deze hervormingsbeweging herdenken? Op deze vragen geeft het boek Maarten Luther, 500 jaar reformatie een antwoord.

Op ZATERDAG 18 FEBRUARI om 14u wordt het boek voorgesteld in de kerk van het Augustijnenklooster te Gent (St. Stefanuskerk in de St. Margrietstraat). Enkele theologiestudenten zullen de boekpresentatie omlijsten met orgelmuziek uit deze periode. De 18e februari is tevens de sterfdag van Maarten Luther die, zoals we weten, tot aan zijn uitzetting uit de orde Augustijnenmonnik is geweest.

Johan Temmerman is hoogleraar systematische vakken aan de Faculteit voor Protestantse Theologie in Brussel. Hij is gesprecialiseerd in godsdienstwetenschappen met nadruk op alternatieve stromingen in de Westerse cultuur.

Het boek is het verslag van een verkenningstocht doorheen de ontwikkelingen die de westerse cultuur maakte. We vertrekken vanuit het leven van Luther en wandelen langs 500 jaar cultuurgeschiedenis. 

Je bent dus van harte welkom op zaterdag 18 februari om 14u in de kerk. Nadien wordt nog een glas aangeboden in een aangepast etablissement in de buurt.

jacobi zwangslos leben 345De donkere kant van de reformator Luther heeft veel in de belangstelling gestaan. Dit boek van Thorsten Jacobi laat aan de hand van de 'Vrijheid van een christenmens' zien wat de kerk en de maatschappij aan de theoloog Luther tot op heden te danken hebben. Luthers protest tegen een geloof dat zich door het religieuze gebod laat leiden laat de praktische dimensie van de vrijheidsgedachte kennen. Aan de hand van de desbetreffende teksten wordt het ontstaan ervan achterhaald en een deel van de uitwerking ervan getoond. Actuele voorbeelden uit de medische ethiek, de hedendaagse filosofie, de sociologie en de interreligieuze dialoog maken duidelijk, dat het spreken over de christelijke vrijheid ver boven het bereik van de christelijke verkondiging uitgaat en van betekenis is.

(Thorsten Jacobi, Zwangslos leben, Lutherverlag)

Het boek is hier te bestellen.

 

 

de klokkenluider van wittenberg 345Het kon niet uitblijven: een Belgische strip over Luther. Hij is er, uitgegeven door het Boekencentrum. Geschreven door Raymond Hausoul en getekend door Michaël Verpeut. Voor kinderen en jongeren is het natuurlijk een prachtige aanleiding om het verhaal van Luther te vertellen of te lezen. En vooral te kijken! De strip begint  met de belofte van Luther tijdens een hevig onweer: hij zal monnik worden. Daarna geeft hij tot verbazing van ieder werkelijk zijn studie rechten op en trekt in het Augustijner klooster. Luther blijkt een toegewijde monnik, die nogal diep nadenkt over de boosheid van God tegen de mensen. Hij heeft het daar moeilijk mee. Hij moet nog ontdekken dat God de mensen voor alles liefheeft. Door het klooster hij wordt erop uitgestuurd om een ruzie in Rome op te lossen. Welnu, de rest mag ik niet verklappen. Maar wil je een indruk van de strip, kijk dan even onder deze link.

 

 

 

 

Wie zich verder wil verdiepen in de Reformatie kan te rade gaan bij een paar boeken, die we hier noemen.

boek 500jr protestantisme

500 jaar Protestantisme, de geschiedenis van de reformatie

Katharina Kunter

boek luther verzameld

Luther Verzameld - deel 1 en 2

Herman J. Selderhuis

 

pascale hoyois la chênaie à jacinthes tome 1 345

Pascale Hoyois schreef de historische roman La Chênaie à Jacinthes, waarin ze de lotgevallen van een jonge vrouw beschrijft, die in dienst van Graaf Egmond komt. Door middel van haar krijgen we een inkijk in de roerige en bloedige jaren van de 16e eeuw. Ze maakt ons deelgenoot van de intrede van het protestantisme in België met alle vervolgingen door de hertog van Alva.